"Happy Birthday to You" is a song which is sung to celebrate the anniversary of a person's birth.
Birthday celebrations were rare during the Middle Ages but saw a resurgence with the advent of the Reformation. During this period, they were seen as a good way to transfer customs from the saint's days to other dates not linked to the newly repudiated veneration of saints.
A birthday is the date on which a person is born, marking the day a life outside the womb begins. It is customary in many cultures to celebrate the anniversary of one's birthday, for example by having a birthday party with family and/or friends. Gifts are often given to the person celebrating the birthday. It is also customary to treat people specially on their birthday, either generally acceding to their wishes, or subjecting them to a rite of transition.
Drobiazgi, o których nie można zapomnieć na urodziny
Melancholijny wiersz urodzinowy
Jak zorganizować przyjęcie urodzinowe?
Tort - rodzaj wykwintnego deseru
Jak samotnie spędzić urodziny?
Wykonanie:
ciasto orzechowe:
Jaja ubić z cukrem na puszyst± masę (jak na biszkopt). Wsypać orzechy, bułkę tart±, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk± tart±. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopniach C.
masa kawowa:
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i kaw± ubijać mikserem na parze przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczn± trzepaczk±, aż do wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładk± masę. Ubite jaja dodawać porcjami delikatnie mieszaj±c.
tort:
Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować mas±. Tak samo z drugim i trzecim kr±żkiem. Pozostał± masę można użyć do dekoracji.
Składniki:
ciasto orzechowe:
250g zmielonych włoskich orzechów, szklanka bułki tartej, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa kawowa:
3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Masmix 225g.
poncz:
szklanka mocnej, wystudzonej herbaty, 1/2 fiolki esencji rumowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemy¶leć, czy tort będ± jadły dzieci)